Here are some good sources of protein that pregnant women can consider:
1. Lean meats such as chicken or turkey
2. Fish and seafood (choose low-mercury options)
3. Eggs
4. Dairy products, including milk, cheese, and yogurt
5. Legumes such as beans, lentils, and chickpeas
6. Nuts and seeds, such as almonds, chia, and pumpkin seeds
The amount of protein a pregnant woman needs per day depends on her weight and activity level. Generally, it is recommended to consume around 70g to 100g of protein per day during pregnancy. However, it is important to speak with a healthcare provider to determine the specific protein needs based on individual factors.
यहाँ प्रोटीन के कुछ अच्छे स्रोत दिए गए हैं जिन पर गर्भवती महिलाएँ विचार कर सकती हैं:
1. लीन मीट जैसे चिकन या टर्की
2. मछली और समुद्री भोजन (कम पारा विकल्प चुनें)
3 अंडे
4. दूध, पनीर और दही सहित डेयरी उत्पाद
5. फलियां जैसे बीन्स, दाल और छोले
6. बादाम, चिया और कद्दू के बीज जैसे मेवे और बीज
एक गर्भवती महिला को प्रतिदिन कितने प्रोटीन की आवश्यकता होती है, यह उसके वजन और गतिविधि के स्तर पर निर्भर करता है। आमतौर पर, गर्भावस्था के दौरान प्रति दिन लगभग 70 ग्राम से 100 ग्राम प्रोटीन का सेवन करने की सलाह दी जाती है। हालांकि, व्यक्तिगत कारकों के आधार पर विशिष्ट प्रोटीन आवश्यकताओं को निर्धारित करने के लिए स्वास्थ्य सेवा प्रदाता से बात करना महत्वपूर्ण है।
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